BIM, de filosofie achter Revit

BIM & Revit, twee termen die veelvuldig door elkaar gebruikt worden. Hoe houd je ze uit elkaar? Aan de hand van vier veelgestelde vragen helpen we je hier doorheen.

1) BIM & Revit wordt vaak in een adem genoemd. Waar gaat het eigenlijk over?

  • BIM: de filosofie achter Revit (en veel andere 3D-pakketten).
  • Revit: is de tool waarmee je BIM’t.

2) BIM is dus een filosofie, maar waar staat dat dan voor?

Google geeft ons diverse uitleggen over de interpretatie van deze term, maar de in Nederland meest gangbare opvatting is:

Bouwwerk Informatie Model

Daarbij gaat het over een 3D-model met informatie over het bouwwerk. Het idee daarbij is dat alle relevante informatie over een bouwwerk in een 3D-model wordt verzameld en bruikbaar is in alle fasen van de levensduur van een gebouw.

BIM zegt dus niets over de software waarmee “wordt ge-BIM’t”.

3) BIM-men met Revit. Hoe doe ik dat?

BIM-men is kortweg het samenwerken in een 3D-informatiemodel.

Samenwerken doe je in Revit door voor je eigen discipline een model te bouwen, deze aspectmodellen met elkaar te delen en alle relevante informatie die je zou willen delen in het model te verzamelen.

4) Ik hoor vanalles over werken volgens een “standaard” of dat we aan een BIM-protocol moeten voldoen. Help!

Als je met elkaar gaat samenwerken, in welke context dan ook, maak je afspraken met elkaar. Bij het samenwerken in een BIM worden deze afspraken in een BIM-protocol vastgelegd.

In BIM-protocollen wordt vaak verwezen naar een BIM-standaard, bijvoorbeeld de NLRS of de EMCS. Deze standaarden geven richtlijnen voor de manier waarop informatie wordt vastgelegd zodat deze door verschillende partijen herbruikbaar en leesbaar is.

Wil jij meer weten? Je neemt contact met ons op via de onderstaande contactgegevens!