Augmented Reality met Dalux

Eerder heb ik al eens met Virtual Reality mogen werken. Dat is erg tof, maar vooral handig voor in de ontwerpfase van een project. Zo kan je toch een ruimtelijk gevoel krijgen van een gebouw dat nog niet gebouwd is.

Augmented Reality gaat niet zozeer een stap verder, maar is een andere benadering van de werkelijkheid. Heel praktisch: leg een virtuele weergave over wat je met je eigen ogen ziet.

Dat kan op verschillende manieren. Ik heb gewerkt met de AR-functie van Dalux en daarbij werk je met een telefoon of een tablet. De weergave op het scherm is een combinatie van de camera en het 3D-model. Je bekijkt de wereld op dat moment dus vanuit je telefoon.

Je begint in Dalux altijd met je locatie op de plattegrond aan te geven. Vervolgens open je het 3D-model en richt je je scherm met het model op wat je in werkelijkheid ook ziet. Als je nu de AR-functie opstart wordt het 3D-model over de werkelijkheid gelegd. De weergave is vaak niet in een keer perfect uitgelijnd. Je kunt na enige oefening de weergave vrij eenvoudig kalibreren:

Erg tof om mee bezig te zijn, maar ook erg handig! Voor een project heb ik op deze manier een opname gedaan van een installatie-onderdeel zodat de modelleur eenvoudig kon achterhalen welk deel van de installatie al gemaakt is en waar we op verder kunnen borduren.

Ook kan je op deze manier natuurlijk verifiƫren of in de bouw is gemaakt wat er is gemodelleerd en wat er dus op tekening staat. Met Dalux Field kan je afwijkingen eenvoudig registeren en toewijzen om aan gepast of nagelopen te worden.